20 Ağustos 2009 Perşembe

Wireless Network Kurma Üstüne bir deneme

Kablosuz network artık hayatımızın bir parçası oldu. Nerede ise "aaa kablo mu ne kadar banal!" olayına ha girdik ha gireceğiz, 3g de geldi millet havadan bağlantı manyağı oldu, sanki karasal bağlantısı yok gibi. Neyse delirmeden ben asıl konuya gireyim. FriendFeed üzerinden Yüce Zerey sağolsun bizi bilgi bombardımanına tutarken MakesUseOf sitesindeki bir makaleyi de göndermiş. İyi ki de göndermiş. Oturdum okudum, sonra kendime ve çevreme baktım ne kadar doğru diye.

İşte Wireless Network kurulumunda karşılaşılan 9 tane hata ve yorumlarım:

1. Not reading manuals

Buna katılmamak elde değil. Ben 35 yaşında bir Matematik mühendisiyim. Hem yetiştiriliş şeklimizden, hem de hedefe odaklanmaktan dolayı ( kanımca böyle geri zekalılık belirtisi de olabilir bilemiyorum ) hiçbir manuel'i okumamışımdır diyebilirim. En azından Kurulum'da çatlayana kadar. Cumartesi printer aldım manueli direk attım bırakın okumayı. Çevremdeki arkadaşlarıma bakıyorum, hemen hemen herkes böyle. ama misal batı avrupalı arkadaşlarım manuelin noktasına kadar okuyorlar. İlginç bir durum, ve bazen de ciddi zaman kaybı ( özellikle printer toner takımında. hepsi değişik, hep yaparım diyorsun, sonra yapamıyorsun)

2. Using default passwords

wifi for dummies

Keşke yapılmasa diyorum, ben kesinlikle yapmıyorım ama o kadar çok yapan var ki, "SSID'si modem adı, şifresi default şifre" ne kadar şirin, bir o kadar da üzüntü verici. Şimdi önemli değil de, şu 5651'i falan evlere yaysınlar, mp3, film download'u için IP'den kapınıza dayansınlar o zaman çok canlar yanacak. Yapmamak lazım.

3. Failing to turn on WiFi transmission

Evet yani ilginç bir şekilde bir kısım arkadaşım wireless modem çalışmıyor, ışıkları yanıyor ama bağlanamıyorum diye uzattıkları ekipmanların ( laptop, psp, ... ) aslında wireless'larının kapalı olmasına dikkat etmiyorlar. Allahtan bu arkadaşlarımızı silah verip cepheye göndermiyoruz. Ya güvenlik kilidini açık unutur herkesi telef ederler, ya da tam tersi ateş edemez telef olurlar...

4. Mixing or excluding wireless standards

"Bilmiyorsan bu "şeyi" rica ederim git mektebinde oku" diye özetleyeceğimiz bir durum. Çoğu insan wireless standartlarının ne olduğunu bilmeden, hadi bunu da değiştirelim ne olacak diye bu ayarlar ile oynayabiliyor. Yahu makinan zaten ne bulursa bağlanacak şekilde geliyor, niye karıştırırsın ki? Elleme sakin dur bir 5 dakika....

5. Mixing encryption standards

wifi for dummiesWEP ve WPA wireless modem'ler ile dünyamıza giren, genç çocukların "olm WEP2i herkes kırıyor, WPA yapsana"," ya bıraksana onu da kırmışlar ne gerek var artık, hayatın anlamı kalmadı" şeklinde diyaloglarda kullandığı ve uygulamada patır patır patladıkları bir mevzular silsilesi . Basit bir kural var, WEP'e WEP'le, WPA'ya WPA ile bağlan. bunu ezberleyenin başı ağrımaz, fantaziye kaçmaz...

6. Badly configured firewall

Demin bahsettiğimiz "Bilmiyorsan bu "şeyi" rica ederim git mektebinde oku" konusu firewall mevzusunda çok önemli. Yan senn modem'in firewall'unu kurcalama kardeşim. Eğer arkasına firma kuruyorsan, kıy 3 kuruşa bilen ellesin. Sonra rule manyağı olursun "access restriction"'du access 'di delirirsin.

7. Spelling

how to set up wifiBu mevzu çoook eskilere dayanır. Klavyelere Caps Lock koyulduğundan beri her 3 denemenin 1'inde caps lock'tan patlar insanlar. Kalan 1'inde de bir önceki girişite patlamanın verdiği dayanılmaz sinir stres basması ile hızlı girişten çatlarlar. Çatlama arttıkça patlama sayısı da artar.

8. Not using any security

Halk arasında "Saldım çayıra, mevlam kayıra" olarak dillendirilmiş bir durumdur. Ulvi duygular ile "bana bir şey olmaz" özgüveni ile "güvenlik de ne" cahilliği arasında gezinen insanlarda çok görülen bir hastalıktır Başta tehlikesiz gibi gözükse de patladı mı, yamamak zor olabilir.

9. False sense of security

how to set up wifi"Mağrur olma genç padişah senden büyük Allah var" olarak Osmanlı İmparatorluğunda Padişah'a bile "bir rahat dur kardeşim o kadar da uzun boylu değilsin" denmesi boşuna değil. Güvenlik konusu bir paranoya. Ama her zaman bir risk vardır. Ne yaparsan yap, ne kullanırsan kullan, bir taraflardan esecek bir patlak vardır. Eşeğini sağlam kazığa bağlayacaksın, sonra da kabulleneceksin olanlar. Böyle bir durum güvenlik dediğin...



Bence böyle yani :)

Hiç yorum yok: