5 Kasım 2010 Cuma

İzmir Köftecisi

Eşim hamile olduğu için "hem karıma hem kızıma bir ana yemek yapıvereyim" gazı ile geçen sefer yaptığım kereviz yemeğinin beğenilmesi sonrasında ikinci yemeğim ile karşınızdayım.

Bu sefer "İzmir Köfte" yapacağız. Bu amaçla öncesinde yaptığımız küçük alışveriş ile aşağıdaki malzemeleri hazır ettik:

Malzemeler



2 Adet Domates (Resimde 3 tane ama ben 2 tane kullandım)
3 Adet Çarliston Biber
1 Adet Beyaz Soğan
1,5 Kilo Patates
1 Kilo Kasap Kıyması (Kasap'tan aldım ciddi ciddi, güvendiğiniz kasabınızdan alın, marketlerde satılan dandik köftelerden almayın)

Yardımcı Malzemeler:
Salça
Tuz

Bu malzemeler ile kaç kişilik yaptım bilemiyorum ama 2 kişiyi bir kaç gün götürür diyebilirim. Bu nedenle benim oranlarımı kendinize göre değiştirebilirsiniz. Bu yazımda ana amacım yemek yapmanın dışarıdan ısmarlamaktan hem daha ucuz, hem daha leziz, hem de daha keyifli olduğunu sizlere hatırlatmak.

Hazırlık

Öncelikle patates, domates, biber ve soğanımızı yıkayıp temizliyoruz. Hemen sonrasında patatesleri soyup, yuvarlak yuvarlak kesiyoruz. Kalınlık sizin keyfinize kalmış ama minimum 1 santim olsun derim. 1 santim derken ince olmasın yeter.



Kestiğimiz patatesleri bir kaba koyarak hemen soğanı kesmeye başlıyoruz. Soğanı da aynen patateslerde olduğu gibi ince olmayan (kalın da değil, iki arada bir derede) yuvarlak halkalar halinde kesip kenara kaldırıyoruz.







Benzer şekilde domatesleri de yuvarlak yuvarlak kestikten sonra çarliston biberleri uzunlamasına keserek hazırlık aşamasını bitiriyoruz.



Yapım Aşaması

Şu anda elimizdeki malzemelerin durumu aşağıdaki gibi:



Bu noktada iki ayrı ekol olduğunu belirtmem lazım. Patates ve köfte'lerin önce kızartılmasını öneren Kayınvalide ekolü, ve kızartmadan çiğ bir şekilde tencereye dizilmesini öneren Kayınpeder ekolü.

Ben Kayınvalide ekolü ile ilerlemeyi tercih ettim.

Bu amaçla bir tavada patatesleri ve köfteleri kızarttım. Kızartma işlemine hafif olması adına az ayçiçek yağı koydum. Özellikle patateslerin çok kızartmadım, diri bir şekil ve renk alınca alıp geniş yayvan bir tencereye en altına dizdim.





Benzer şekilde köfteleri de kızartıp, daha önce yerleştirdiğimiz patateslerin üzerine güzelce diziyoruz:



Sonrasında bunların üzerine sırası ile soğan, domates ve biberleri yerleştiriyoruz:





Bu noktada yanda bir kap içinde salçamızı su ile karıştırıyoruz. Ben biber salçası kullandım. Ancak karışık ya da domates salçası da kullanılabilir kanımca.



Bir de acı sevenler için bu noktada kırmızı pul biber de katılabilir ancak ben hamile yemeği nedeni ile hem tuzu hem de pul biberi eklemedim.

Salçamızı hazırladıktan sonra bu karışımı tenceremize döküyoruz, püf noktası her yana geldiğinden emin olmak.



Eer yapmış olduğunuz salça ve su az gelir ise, yemeğin üzerine gelecek kadar su ekleyin. domateslerin üzerine kadar çıkmasına gerek yok.

Artık yemeğimizi pişirme aşamasına geçebilir ve kısık ateşte ısıtıyoruz.



"Ne kadar ısıtacağız?" diye sorduğunuzu duyar gibi oldum. Ben şahsen 20 dakika sonra gelip patatese çatal batırarak kontrol ettim. Galiba 30 dakika sonra oldu. Altını Kapatıp biraz bekledikten sonra en üstte belirttiğim gibi "dışarıdan ısmarlamaktan hem daha ucuz, hem daha leziz, hem de daha keyifli" bir aktivite sonunda "İzmir Köfte"miz yenmeye hazır idi:

1 yorum:

isfendan dedi ki...

Helal olsun,tebrik ederim! Ayrıca geçte olsa afiyet olsun :D