12 Ekim 2010 Salı

Yemek'li entry

Evde sağlıklı leziz yemek niye yapmayalım? Yapalım bence.

İşte "Do It Yourself" ev yemeği. Hanımı mutfaktan çıkardım, Bolu mengenli erkek ahçıları kendime model alıp yemeğe giriştim.

Malzemeler



Öncelikle malzemeleri sayalım: ( bu malzemeleri kafamıza göre koyduk galiba 4 kişilik oldu, 3 gündür tüketiyoruz bitmedi )

3 adet orta boy kereviz
7 tane soyulmuş kesilmiş pırasa
4 tane orta havuç
2 tane soğan
yarım kilo yemeklik but sote
3 avuç haşlanmış nohut

Haydi yemeği yapalım:

Önce işe kerevizleri soymak, saplarını küçük küçük kesmekle başlıyoruz.





Daha sonra kerevizleri de kare kare keserek bunları limonlu su içinde bekletiyoruz.



Şimdi sırada havuç ve pırasalarımızı doğramakta. Her ikisini de güzelce doğradıktan sonra, bu doğranmış pırasalari da kerevizlerin yanına koyuyoruz. Havuçlar ayrıca bir yerde duruyorlar.





Şu anda elmizde güzelce kesilmiş kereviz, kereviz sapı, havuç ve pırasa var ve hepsi limonlu suyun içinde bekliyorlar.

Yemeğimiz özünde etli sebze yemeği olduğu için, hazır kerevizlerimiz de kararmasın diye limonlu suda beklerken eti kavurmaya başlayalım.

Bunun için soğanlarımızı minik minik doğruyoruz ve az zeytinyağlı tenceremiz içinde kavurmaya başlıyoruz.





Kavurmak için büyükçe bir tencere içine biraz zeytinyağı ve biber salçası koyuyor ve altını yakıyoruz. Kavurmaya önce tabii ki bir soğan ile başlıyoruz, klişe bir laf olacak ancak soğanlar pembeleştikten sonra eti de tencereye atıyor ve kavurma işlemini, gözümüz tatmin olana kadar devam ediyoruz.



Sonrasında havuçları atıp ara ara karıştırarak havuçları yumuşatıyoruz. Burada ne kadar süre devam edeceğiniz size kalmış.



Bu arada limonlu su içinde bekleyen kereviz ve pırasaları süzmek için güzel bir zaman çünkü onları a atıyoruz artık tencereye.



Bir süre karıştırıyoruz, bu süre yine göz kararı sebzeler sularını verip, tabir-i caiz ise hafif sararacakları kadar olsa yeter.



Artık yemeğin hazırlanmasının son aşamasına geliyoruz, daha önceden haşlamış ve buzluğa atmış olduğumuz nohutları da çıkarıp tencereye atıyoruz.



Ve hepsinin üstünü kapatacak kadar su, kafamıza göre tuz ekleyerek tencerenin kapağını kapamadan önce son bir kere bakıyoruz.



Bu noktadan sonra ara ara bakarak yemeği pişirdik. yani 15-20 dakika kaynamıştır herhalde. Kerevizlerin beyaz kısımları erimesin. ordan anlarsınız. siz yine de ara sıra bakın. Kapamaya yakın içine yarım limon sıkın.

Ve Tataaaaaaaaam. işte toplamda 1 saat gibi bir sürede hazırlanıp yemeye hazır hale gelen "Do it yourself" Etli pırasalı kereviz yemeğimiz hazır.




1 yorum:

kamøløsø dedi ki...

"i don't suffer from insanity, i enjoy every minute of it" açıklamalı twitter profilini görünce heyecanlandım. Harika bir söz :D. Sonra buraya geldim işte. Bu yazıları bir yere not ediyorum, ileride mutfağa girmem gerekeceği zaman kullanırım diye. Şimdilik ne kadar geç o kadar iyi. Annemle rekabet etmek istemiyorum.